Граждани на балканските страни, напускащи Западна Европа, за да се завърнат у дома за празниците, създадоха големи задръствания по границите в събота въпреки ограниченията заради коронавируса, които целят да намалят пътуването по Коледа и Нова година, съобщава Асошиейтед прес.

Дълги колони от автомобили се образуваха на границата между Словения и Хърватия, както и между Унгария и Сърбия, а хиляди чакаха с часове в петък и събота да преминат.

Многобройни граждани на страни като Турция, Сърбия, Северна Македония, Косово и Босна работят и живеят в Западна Европа. Те традиционно пътуват за родината си с автомобил за различни празници, както през зимата, така и през лятото.

Някои държави от ЕС с големи общности от работници-имигранти наложиха задължителни тестове за коронавирус и изолация при завръщането им с надеждата да ги откажат да пътуват по празниците до страни с високи нива на заразяване.

Освен редовния коледен трафик, настоящите задръствания се подхранват от решението на Сърбия да изисква отрицателен тест за коронавирус от чужденците, влизащи в страната, от понеделник. Сръбските граждани, завръщащи се у дома без отрицателен тест, ще трябва да се изолират за 10 дни.

Хърватската държавна телевизия излъчи репортаж от границата със Словения, където шофьорите натискат клаксоните, след като някои от тях се наложи да прекарат нощта в автомобилите си.

Мъж, пътуващ от Германия за Сърбия, заяви пред информационния сайт Индекс, че са му били нужни 15 часа, за да измине 15 километра.

Хърватия също изисква отрицателен тест от гражданите си, които идват от чужбина, което забавя обичайните гранични проверки. Държавната телевизия съобщи, че опашки от коли са се образували и по границите с Босна и Херцеговина.

Сръбската телевизия РТС предаде, че пътниците са чакали поне четири часа да влязат в Унгария в петък срещу събота. Около 16 хиляди души пък са влезли в Сърбия през последното денонощие.