Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима от задържаните българи за участие в организирана престъпна група за международен трафик на наркотици.

В хода на действията по разследването у нас са задържани 4 лица заради канал за трафик на кокаин от Колумбия за Европа, скрит в кашони от лайм. 

Снимка: Прокуратура

Престъпната група, внесла у нас колумбийския кокаин, импрегниран в кашони, бе неутрализирана при съвместни действия със службите на Испания, Нидерландия и Колумбия, съобщават от прокуратурата.

На 31 януари 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура в София бяха задържаха над 6 600 кашона с плодове, внесени от Колумбия, с импрегниран в тях близо 550 кг кокаин за над 19 млн. евро.

Снимка: Прокуратура

Разследването по случая установи, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици" да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

Разследването на международната наркомрежа започва Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави.

Снимка: Прокуратура

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Това е денят, в който разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието "TORTA AHOGADA". В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица.

В действията по неутрализиране на групата взимат участие повече от 300 полицейски служители. Общото количество на внесения от Колумбия кокаин в Европа (укрит в кашони с плодове) надхвърля един тон.

Ангажираните със случая полицейски и съдебни органи от Испания, България, Нидерландия и Колумбия установяват, че престъпната организация е имала за цел периодично да внася от Колумбия големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван във всички европейски държави.

На Пиренеите също бяха задържани 9 души от същия канал, сред тях са бившият футболист на "Реал" (Мадрид) Едвин Конго и доктор Маурисио Вергара, който е помогнал на легендата Марадона да отслабне в частната си клиника. В родината им Колумбия са задържани още 2-ма, както и 3-ма в Холандия.