В центъра на най-големия американски мегаполис, на Рокфелър плаза, вчера поставиха главното коледно дърво на Ню Йорк, предаде ТАСС. Събитието бе предавано на живо по телевизия Ен Би Си. Това е висок повече от 23 метра норвежки смърч, който тежи повече от 11 тона и е на около 75-80 години. Той бе докаран от градчето Онеонта в щата Ню Йорк. Няколко десетки работници с помощта на кран го поставиха върху специална основа на площада пред известния център Рокфелър.

Коледната елха пред центъра Рокфелър е символ преди всичко на празника, но тя е и символ на надеждата, издръжливостта и непоколебимия дух на Ню Йорк от времената на Голямата депресия, до атентатите от 11 септември (2001), урагана Санди (през 2012) и до днес, каза Роб Спейър, ръководителят на компанията собственик на комплекса от сгради на центъра. 2020 не беше лесна година, но нюйоркчани издържаха и ние отново ще сме по-силни и по-добри. Много сме горди, че и тази година не се отказахме от тази традиция, подчерта той.

За разлика от други години заради противоепидемичните мерки жителите и гостите на града няма да могат лично да присъстват на церемонията за запалване на светлините на елхата, но ще могат да я гледат пряко по телевизията вечерта на 2 декември. На върха на дървото ще бъде поставена гигантска кристална звезда, изработена от майсторите на австрийската фирма Сваровски. А дървото ще грейне с над 50 хиляди цветни фенерчета.