Варшавският окръжен съд осъди днес бивш шеф на канцеларията на бившия премиер Доналд Туск на 10 месеца затвор с отлагане от две години. Томаш Арабски бе обвинен в небрежност при подготовката на полета на самолета "Ту-134М", който на 10 април 2010 г. катастрофира край Смоленск. Загинаха президентът Лех Качински и още 95 човека, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Присъда от шест месеца затвор с отлагане от една година получи и бивша подчинена на Арабски, участвала в организацията на трагично завършилия полет.

Трима други подсъдими по делото бяха признати за невиновни.

Процесът започва през март 2016 г. по жалба на частни лица, роднини на загиналите. Основание за жалбата е член от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за неизпълнение на служебните задължения от държавен чиновник, пишат полски медии.

Обвинителният акт към петимата е внесен, след като варшавската окръжна прокуратура е прекратила следствието за организацията на полетите на премиера и президента до Смоленск на 7 и 10 април 2010 г. за участие във възпоменателни прояви за избитите от НКВД полски офицери в Катин.