Изявлението на Ярузелски идва месец преди беатификацията на покойния папа, пише англоезичният полски уебсайт TheNews.pl., цитиран от БТА.

Радикалният ислям мразеше папата и в негово лице виждаше водач на кръстоносните походи, заяви 87-годишният Ярузелски пред католическото списание "Йезус". Отхвърляйки дългогодишната теория за замесеност на съветските или българските комунисти в опита за убийство на папата, Ярузелски отбелязва, че ислямската следа изглежда най-логична.

Йоан-Павел Втори бе прострелян на 13 май 1981 г., докато откритият му автомобил си проправяше път през претъпкания с хора площад "Свети Петър" във Ватикана. В тялото на папата попаднаха четири куршума, но той оцеля благодарение на спешната намеса на хирурзите. Предполагаемият извършител на атентата беше обученият турски снайперист Мехмед Али Агджа. След като Агджа заяви, че е действал от името на съветския сателит, заедно с него бяха съдени трима българи, в това число служителят на българските авиолинии Сергей Антонов.

Агджа беше осъден, а делото срещу българите бе прекратено по липса на доказателства. Ярузелски посочи, че съдът е постъпил правилно, като е оттеглил обвиненията. При посещение в България през 1982 или 1983 г. откровено попитах тогавашния секретар на Комунистическата партия Тодор Живков: "Другарю Живков, какво поверително можете да ми кажете за българския процес?" Той отвърна: "Другарю Ярузелски, за глупаци ли ни мислите? Смятате ли, че бихме оставили Антонов на мястото му, ако наистина беше замесен в атентата?".

Различни страни и сили искаха папата да бъде елиминиран, но това не значи, че те са наредили на Али Агджа да го убие, казва Ярузелски. От друга страна, вероятно не е съвпадение, че Агджа е турчин и че още при посещението на Йоан-Павел Втори в Турция през ноември 1979 г. е заплашил да го убие.

Появиха се слухове, че Ярузелски ще присъства на церемонията по беатификацията на 1 май във Ватикана, което бивши активисти от епохата на синдиката "Солидарност" обявиха за скандално. Ярузелски обаче съобщи, че поради влошеното си здраве няма да може да отиде. Преди две седмици бе оповестено, че бившият лидер страда от рак, посочва TheNews.pl.