Според прогнозите броят на богомолците в Рим на 1 май да бъде приблизително равен на броя на тези, които присъстваха на погребението на папата, предаде съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.
Тогава в столицата на Италия се събраха близо три милиона души. Ще има най-малко "два милиона, два милиона и половина" богомолци, прогнозира кардинал Мартинс, префект на Конгрегацията на Ватикана за делата на светците. Именно той следеше първите етапи от процеса по канонизирането на харизматичния полски папа, който почина на 2 април 2005 г.

За обявяването на Войтила за светец 6 г. след смъртта му се очакват в Рим да пристигнат много държавни глави и премиери, сред които и Бойко Борисов. Присъствието на церемонията на площад "Свети Петър" ще бъде безплатно, пише в. "24 часа".

"Веднага след съобщението, че ще бъде обявен за блажен, резервациите рязко се увеличиха", съобщиха и от организацията, представляваща около 500 хотели в италианската столица, които предлагат около 80 000-90 000 стаи от общо разполагаемите 150 000.
Растат и цените за стаи в хотелите - нощувката в хотел с две звезди вече струва 330 евро (вместо 100). Повечето от луксозните хотели във Вечния град обявиха цена от 1000 евро за двойна стая в нощта срещу 1 май.
Стая в четиризвезден хотел излиза 1760 евро (вместо 530).

Само за почистването и за заплащането на извънредния труд на шофьорите от градския транспорт община Рим ще даде 5 млн. евро.

Мехмед Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква на площад "Свети Петър" във Ватикана на 13 май 1981 г. Първоначално за атентата беше обвинен българинът Сергей Антонов, който няколко години по-късно бе оправдан от италианския съд поради липса на каквито и да било доказателства.  Антонов почина през лятото на 2007 г. в самота в дома си в София.

Миналата година Мехмет Али Агджа обвини Ватикана в дирижиране на атентата. В ексклузивно интервю за Турската държавна телевизия (ТРТ) Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е "мозъка" на атентата срещу папата поляк.
В атентата срещу Йоан Павел Втори не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а "българската следа" е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз, писа вестник "Куотидиано национале", цитиран от БТА.