Девет непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, по инициатива на Германия, поискаха днес свикване на заседание с участието на генералния секретар Антониу Гутериш заради Ковид-19, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

От началото на мълниеносното разпространение на епидемията през февруари по целия свят, Съветът за сигурност не се е събирал по тази тема, нито е излязъл с декларация или резолюция, въпреки че са правени опити за това.

Тунис е внесъл за обсъждане проект за резолюция, целяща подкрепа на идеята за глобално прекратяване на огъня. Петте постоянни членки на Съвета (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) обсъждат без убедителни резултати досега подобен френски проект.

Деветте непостоянни членки, поискали заседание на Съвета за сигурност, са Германия, Доминиканската република, Естония, Индонезия, Нигер, Виетнам, Тунис, Сейнт Винсент и Гренадин и Белгия, според дипломати.

Девет, от общо 15, е минималният брой държави, изискван, за да не бъде отхвърлено искането при гласуване по процедура. Такова гласуване може да поиска държава, която се противопоставя на свикването на заседание.

Република Южна Африка, 10-ата непостоянна членка на Съвета за сигурност, не се е включила в искането.

Искането е за видеконференция при закрити врата, уточни дипломат и допълни, че не става дума за провеждане на извънредно заседание.

Датата на провеждане на видеоконференцията още не е определена и зависи от програмата на генералния секретар Гутериш.