Това се съобщава в комюнике, издадено от Социалдемократическата партия на Понта, цитирано от БГНЕС.

Това е политическо и незаконно решение, взето от приближените на президента (Траян Бъсеску) като наказателна мярка за участието ми в Европейския съвет, заяви самият Понта в Брюксел. Не се отказвам от битката, която предприех, заради тези нападки. И въпрос не става да подам оставка, добави той.

Преди това в интервю за испанския всекидневник "Паис" Понта бе заявил, че ще напусне поста, ако бъде доказано, че е плагиатствал.

Националният атестационен съвет по университетските титли заключи, че 85 страници от общо 400 от докторската теза на Виктор Понта са преписани дума по дума от други произведения и препоръча да се отнеме докторската му титла, присъдена през 2003 г. Няколко часа преди това в държавен вестник се появи съобщение, че по нареждане на министерството Съветът се разформирова, а временно изпълняващият длъжността министър Ливиу Поп подчерта, че той няма никаква юридическа тежест.

Британското научно списание "Нейчър" съобщи на 19 юни, че разполага с документи, събрани от анонимен критик, според тях над половината от дисертацията /432 страници/ на Понта е изплагиатствана, без да се направят необходимите позовавания. "Трудът" е посветен на функционирането на Международния наказателен съд и е публикуван през 2003 г. на румънски език.