В Италия беше предотвратена политическа криза, след като движението "Пет звезди" обяви, че ще остане в управляващата коалиция, предаде ДПА, на която се позова БТА.

През последните седмици популистката партия отправи остри критики срещу правителството по редица теми, сред които доставянето на тежко въоръжение в Украйна и разпределението и размера на финансовата помощ, която Италия отпуска на Киев.

Днес лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте се срещна с италианския премиер Марио Драги.

"Готови сме да продължим да споделяме отговорността за управлението, както правехме досега, но по честен и конструктивен начин", каза Конте след срещата.

Той е предал на Драги документ от името на партията си, в който излага причините за недоволството, както и искания за смяна на курса.

Преди срещата не беше ясно дали коалицията на Драги ще може да продължи да управлява, в случай че "Пет звезди" се оттегли. Ако коалицията се срине, ще трябва да се произведат нови избори.

В състава на правителството влизат трима министри от популистката партия. Тя обаче изпадна в криза, откакто италианският външен министър Луиджи Ди Майо излезе от нея заедно с около 60 депутати и сформира своя парламентарна група. Това засили призивите "Пет звезди" да напусне управляващата коалиция.

Освен това се появиха и слухове, че Драги е разговарял с основателя на "Пет звезди" Бепе Грило, като е поискал от него да се намеси, така че Конте да бъде отстранен. Италианският премиер обаче отрече да е имало подобен разговор.