Американското министерство на отбраната скоро ще изпрати 1100 военни медици в Ню Йорк, за да помагат на властите в мегаполиса в борбата с разпространението на заразата от коронавируса, съобщи днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър по телевизия Си Ен Ен.

"Няколко пъти разговарях с кмета а Ню Йорк, с когото взаимодействаме много тясно. Както знаете, над хиляда военни лекари и медицински сестри са разположени в няколко града, като много от тях са в Ню Йорк", съобщи министър Еспър.

Той е разговарял с кмета на град Ню Йорк Бил де Блазио на 2 април и с губернатора на едноименния щат Андрю Куомо на 3 април.

Планирано е в Ню Йорк да бъдат разположени 1100 лекари, медицински сестри и други медицински работници. Повечето от тях ще работят в конферентния център в Манхатън "Джейкъб Джавитс", преустроен в болница за 2500 души.

Няколкостотин военни медици ще бъдат изпратени в 11 градски болници, в които има недостиг на медицински персонал.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера обяви на брифинг планове за допълнително изпращане на хиляди военнослужещи, главно медици, в помощ на щабовете за борба с коронавируса. Тръмп каза, че 1000 военни медици ще бъдат разположени в град Ню Йорк.

САЩ излязоха на първо място в света по брой на случаите на зараза с коронавирус.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", който води статистика въз основа на бюлетините на федералните и местните власти, в страната има над 312 200 случаи на заразени. 8503 души са починали, а 15 021 са оздравели.