Случаят с бившия член на кабинета на президента Макрон - Александър Бенала, който бе заснет да бие демонстранти през май, е индивидуално провинение, а не държавен въпрос, заяви френският премиер Едуар Филип, цитиран от Франс прес и БТА.

"Индивидуалното провинение на този служител не е държавен въпрос. Разбирам, че може да ни се задават въпроси за евентуалната пропорционалност на взетото решение" Бенала да бъде отстранен от длъжност за 15 дни през май, "но бързината на реакцията не може да се оспорва", заяви Филип в парламента.

На демонстрация по случай празника на труда 1 май Бенала е присъствал като наблюдател, обаче е носел полицейски обозначения. Той е бил заснет да удря демонстранти и едва след публикуването на кадрите миналата седмица бе уволнен от Елисейския дворец, а прокуратурата започна разследване.

Ако полицейският инспекторат "направи предложения, аз лично ще взема необходимите мерки, за да се избегне повторение на такива нарушения", обеща премиерът.

Според допитване на института Елаб 75 процента от французите смятат, че президентът Макрон трябва да направи обръщение към нацията по повод случая с Бенала, предаде ТАСС.

Само 25 процента от анкетираните не смятат, че Макрон трябва да взема отношение по случая.

Освен това 49 процента от запитаните са "крайно шокирани", а 31 процента - "шокирани" от инцидента. Само 20 процента не оценяват отрицателно този случай.

Мнението, че инцидентът с Бенала ще се отрази отрицателно на образа на Макрон се споделя от 73 процента от анкетираните, 23 процента не мислят, че имиджът на президента ще пострада, а 4 процента дори смятат, че станалото ще се отрази положително на Макрон.

Анкетата е извършена в интернет на 23 и 24 юли сред 983 пълнолетни граждани.