Следват някои от тези информации, така както са предадени от БТА.

Мъжът, убил в нощта срещу неделя 49 души в Орландо, е проучвал за потенциална мишена близкия увеселителен парк Дисни Уърлд, който също е във Флорида. Това разкрива списание "Пийпъл", цитирайки неназован източник от американските федерални служби.

Голямата атракция американецът от афганистански произход Омар Матин проучвал неотдавна. През април той посетил парка, построен в духа на филмите на Уолт Дисни.

Ежегодно Дисни Уърлд (светът на Дисни) привлича над 62 милиона туристи. Друг такъв тематичен парк е Дисниленд в Калифорния.

Американската компания Уолт Дисни (Walt Disney Co) затегна сигурността в своите паркове вчера.

"За съжаление всички ние живеем в свят на несигурност", отбеляза компанията в съобщението, че е въвела редица допълнителни мерки за сигурност.

Паркът Дисни Уърлд е основната туристическа атракция в Орландо и района.

Властите на Орландо публикуваха списък с имената и възрастта на 49-те загинали в нощния клуб "Пулс" в града. Те станаха жертви на най-кръвопролитното масово убийство в историята на САЩ. Американски медии вече наричат трагедията най-големия терористичен акт в страната след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

От списъка става ясно, че повече от половината от жертвите са от пуерторикански произход. Най-възрастната жертва е на 50 години. Мнозинството са на възраст между 20 и 40 години.

Нападателят е пил няколко пъти в «Пулс», не носел на алкохол

Редовен посетител на окървавения нощен гей бар в Орландо, заяви, че е виждал 29-годишния нападател да пие в заведението.

Тай Смит разказал пред в. "Орландо сентинъл", че Омар Матин няколко пъти сядал сам в бар "Пулс". Той започвал да пие и ставал агресивен.

Смит не разговарял много с Матин, но бъдещият масов убиец му споменал, че има жена и дете.

Охранителната фирма, за която работел нападателят, увери, че не е имало оплаквания от негови колеги той да е проявявал раздразнителност, да е изпадал в гняв и да е заплашвал с насилие.

Компанията Джи Фор Ес (G4S) e един от лидерите в бранша в САЩ.

Бивш колега на Омар Матин обаче заяви пред в. "Ню Йорк таймс", че бъдещият масов убиец го тормозел и му пращал десетки есемеси всеки ден. Мъжът на име Даниъл Гилрой уведомил шефовете на Джи Фор Ес за поведението на Матин. Но от фирмата отричат да са получавали такъв сигнал.

Служители на оръжейния магазин във Флорида, от който Омар Матин си купил полуавтоматичната пушка и пистолета, използвани при масовото убийство, са направили всички необходими проверки на биографията му. Това е уверил неговият собственик.

Магазинът се намира в града, където живеел Матин - Порт Сейнт Луси, на около 200 км югоизточно от Орландо.

Следователите са изяснили според Си Ен Ен, че няколко седмици преди касапницата в Орландо Матин се опитал да си купи армейска бронирана жилетка, но не успял. Това говори, че той вероятно дълго е подготвял атаката си.

Омар Матин е роден в Ню Йорк в семейството на имигранти от Афганистан. Женил се е и се е развеждал най-малко два пъти. Първият път - за момиче от Узбекистан, но бракът бил разтрогнат през 2008 г.

Втората му бивша жена Ситора Юсуфи го описва като неуравновесен и душевноболен човек с тежък характер. Тя е разказала, че той искал да стане полицай и се опитал да постъпи в полицейската академия.

Хомосексуални наклонности?

Тай Смит не е единственият, който е засичал Матин в гей-бара. Виждал го е и друг редовен клиент на "Пулс", който казал пред "Лос Анжелис таймс", че 29-годишният американец е използвал социалната мрежа за гейове Jack'd.

А бивш съвипускник на стрелеца от полицейската академия "Индиан ривър къмюнити колидж" твърди пред "Палм бийч кост", че Омар Матин се опитвал да флиртува с него.

Тези уверения може да обезценят донякъде основната досега версия, че Матин е радикализирал се ислямист, коментира АФП. Вероятно ще е по-трудно да се схванат психологическите подбуди, тласнали извършителя към престъпни действия.

Омар Матин е бил вече разследван от ФБР за връзки с терористи, но без последици. Евентуална хомосексуална следа, ако се потвърди, може да спаси Бюрото от критики, че е наблюдавало как Матин се радикализира, без да предвиди, че ще премине към действия, развива версията си агенцията.

Матин два пъти бил на поклонение в Саудитска Арабия

Масовият убиец от нощния клуб в Орландо два пъти е посещавал свещените за мюсюлманите места в Саудитска Арабия, съобщи говорителят на саудитското вътрешно министерство генерал Мансур Турки.

На поклонение в Мека Омар Матин е бил 10 дни през март 2011 г. и 8 дни през март следващата година.

Си Ен Ен съобщи, че в САЩ Матин е посещавал същата джамия, в която е ходил и американецът от палестински произход Монер Мохамед Абу Сала. През 2014 г. той стана първият човек от САЩ, извършил самоубийствен атентат в Сирия.

Абу Сала постъпил в групировката "Джебхат ан Нусра" свързана с Ал Каида. Преди две години той се взриви с автомобил край отряд с от сирийската армия. Загинаха няколко души, включително и самият атентатор.

За други предполагаеми връзки на стрелеца с терористи, пише в. "Гардиън". Американските спецслужби са проверявали в миналото негови твърдения, че се познава с братя Царнаеви, извършили бомбени нападения по време на Бостънския маратон през 2013 г.

Обаче две проверки на ФБР, една от които още през 2013-а, показали, че Омар Матин лъже.

(В атентатите на Бостънския маратон загинаха трима души, а близо 300 бяха ранени. Единият от братята Царнаеви беше ликвидиран след Бостънския маратон. Другият брат получи смъртна присъда миналата година.)

От друга страна сп. «Пийпъл» потвърди вчерашните сведения, че стрелецът от Орландо е постнал във Фейсбук вричане във вярност към лидера на организацията "Ислямска държава".

Съветът за сигурност на ООН осъди престъплението

Съветът за сигурност на ООН осъди нощес атаката в нощен гей бар в американския град Орландо като терористичен акт.

Декларацията на Съвета е най-авторитетната досега реакция на масовото убийство в нощта срещу неделя, когато Матин застреля 49 души, рани 53-ма и взе заложници, преди да бъде убит от полицията.

Съветът за сигурност поднесе съболезнования на семействата на жертвите и на правителството на САЩ. Той изрично подчертава, че "хора са били нападнати заради сексуалната им ориентация".

Възражения против тази формулировка са изказали Русия и Египет и приемането на декларацията се е забавило, предаде Франс прес.

Двете държави са останали недоволни, че проектът споменава изрично "сексуалната ориентация" на жертвите - нещо, което според тях не отговаря на обичайната практика на световната организация.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр, който е ротационен председател на Съвета за сигурност през юни, призова за адекватен отговор на нападението. Франция е редом със САЩ в този болезнен момент, подчерта той пред журналисти.

Американската позиция е: "Нека се обединим около фундаменталния принцип за защита на достойнството на всички... а не само в осъждането на терористите".


Спорът за оръжията

Трагедията в Орландо съживи в САЩ дебатите около свободната продажба на оръжие. Необичайна демонстрация по този повод прозвуча вчера в долната камара на Конгреса.

Демократи в Камарата на представителите нарушиха със скандирания минутата мълчание в памет на жертвите от стрелбата в Орландо.

По този начин те изразиха своя протест срещу отказа на републиканското мнозинство да разгледа въпроса за затягане на оръжейния контрол в страната.

По-късно днес и върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн призова САЩ да вземат по-строги мерки за контрол на оръжията.

Ал Хусейн апелира към американските лидери да спазват ангажиментите си да защитават своите граждани от "станалите ужасяващо тривиално явление жестоки нападения, които са пряк резултат от недостатъчния контрол върху оръжията, но биха могли да се избегнат".

По съвпадение вниманието към този проблем привлече и друг тревожен инцидент.

Полицията издирва нападател, открил огън на детска площадка в метрополията Ню Йорк, предава Ей Би Си, цитирана от "Фокус".

Ранени са петима тийнейджъри, на възраст между 15 и 18 години. Всички са приета в болница, но раните им не са опасни за живота. Двама са засегнати в ръката, един в крака, а друг - в бузата. Един младеж е ранен в стомаха.


1230 долара в минута

Хиляди хора се включиха в бдения на много места в САЩ в памет на жертвите.

Една от най-многолюдните възпоменателни прояви се състоя в Манхатън. На нея присъстваха кметът на град Ню Йорк Бил де Блазио и губернаторът на едноименния щат Андрю Куомо.

В неделя десетки американци дариха кръв за ранените в клуб "Пулс". Същевременно бързо се трупат средства в благотворителен фонд в помощ на пострадалите в Орландо.

В САЩ бе открита специална благотворителна банкова сметка и само за един ден американците събраха в него над 2,8 млн. долара. Това съобщи вчера говорител на фонда GoFundMe.

Тази кампания за набиране на средства може да се окаже една от най-мощните през последните години. До тази сутрин в нея са внесли средства над 62 хиляди души.

По данни на фонда за първите 30 часа от началото на благотворителната кампания в помощ на жертвите в Орландо са се събирали средно по 1231 долара всяка минута.

Според представители на кампанията "всеки събран цент ще бъде пряко изпращан към пострадалите при атаката или към семействата на загиналите". Те се надяват да съберат не по-малко от 5 милиона долара.


Солидарност

В целия свят продължават изявите на състрадание и солидарност със засегнатите от терористичното нападение. В тях са западноевропейските лидери и руският президент Владимир Путин, германският президент Йоахим Гаук на мюсюлманска вечеря ифтар, Япония и Китай, Ислямска република Иран и Тибетският духовен водач Далай Лама, Кипър и Ливан, Израел и палестинските територии...

Депутатите от Камарата на общините в британския парламент днес прекъснаха заседанието си и почетоха с минута мълчание паметта на жертвите. Същевременно лондонската полиция съобщи, че засилва патрулите си, подчертавайки обаче, че няма разузнавателни данни, подсказващи повишен риск.

По всички краища на света изразяват и солидарност и с хомосексуалната общност.

Айфеловата кула ще бъде осветена с цветовете на дъгата, както и мостът на пристанището в Сидни. В ярко розово бе осветено кметството на австралийския град и стотици хора се събраха там със свещи в ръка. Днес Берлин осъмна с килим от цветя близо до Бранденбургската врата.

Спонтанни бдения имаше снощи в Париж, Мадрид, Гуадалахара в Мексико. Гейбаровете в квартал Сохо в центъра на Лондон ще да спрат работа за един час тази вечер заради бдение, наречено "Лондон е с Орландо".

Вземайки на прицел гейклуб, този брутален акт атакува основните ценности на свободата и демокрацията, подчерта по подо масовото убийство чешкият президент Милош Земан.

Много интернет потребители публикуваха послания против хомофобията. "Нашата любов винаги ще е по-силна от тяхната омраза", отбеляза асоциацията "Интер-ЛГБТ", която обхваща около 60 френски организации.

Отношението обаче не е еднозначно нито в социалните мрежи, нито сред политиците, някои от които осъдиха по-сдържано акта, внимавайки да не засягат въпроса за сексуалната ориентация на убитите, отбелязва БТА Мълчанието на управляващите в Полша разочарова активистите на хомосексуалната кауза.

Двама млади руснаци са арестувани снощи, докато отдавали почит пред посолството на САЩ в Москва на жертвите при атаката в Орландо, пише руския вестник РБК.

Ислам Абдулабеков и Феликс Глюкман, които са двойка,  отишли да положат цветя и да оставят плакат с надпис на английски "Любовта побеждава - нека бъдем с Орландо". Но двама полицаи ги задържали "за неразрешена акция"

А мексикански чиновник от социалните служба в щат Халиско е бил бързо уволнен заради пуснат във Фейсбук издевателски хомофобски коментар по повод масовото убийство в Орландо.