Лидерът на опозиционната проевропейска Партия на действието и солидарността Мая Санду печели първия тур на президентските избори в Молдова, съобщи ЦИК след обработка на 100% от протоколите. За Санду са гласували 36, 16 на сто от избирателите, а за президента Игор Додон - 32,61%, предаде ТАСС.

Това значи, че победителят ще бъде определен на втория тур на 15 ноември.

Избирателната активност е била 42,76 на сто.

Санду благодари на молдовските граждани, живеещи в чужбина, за активното им участие в изборите. Смята, че благодарение на тяхната подкрепа тя е изпреварила проруския президент на първия тур.

Проруски ориентираният Додон дойде на власт преди 4 години, след като прозападните политически сили се оказаха замесени в поредица от скандали, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година Санду бе начело на коалиционно правителство, което бе свалено преди няколко месеца с вот на недоверие. Тя обеща, че ако стане президент, ще осигури по-голяма финансова подкрепа от Брюксел, а Додон обеща да предложи решение на проблема със сепаратисткия рускоговорящ Приднестровски район.

През 2014 г. ЕС постигна споразумение за по-тесни икономически и политически връзки с бившата съветска република, разположена между Румъния и Украйна, но е все по-критично настроен към осъществяването на обещаните от Кишинев реформи.