Около 3200 души бяха евакуирани заради горския пожар в американския щат Калифорния, съобщава телевизия Ен Би Си.

Досега пламъците са унищожили или повредили 20 здания. Борба с огъня водят 350 пожарникари. Стихията остави без ток около 2000 души, допълва Ройтерс.

Останки след огнената стихия в Калифорния

Снимка: БТА

Пожарът избухна в петък вечерта близо до град Гълита, южно от Санта Барбара. Той се е разпространил на площ от 0,3 квадратни километра, предаде ТАСС.

Снимка: БТА

Представителите на окръг Санта Барбара обявиха извънредна ситуация, след като бурни пожари, подклаждани от силните ветрове и високите температури принуди хиляди жители на Калфорния и Колорадо да се евакуират.

Над 30 големи пожара вилнеят в местността Голета, на юг от Санта Барбара. Множество жилища са напълно унищожени, както и големи пространства с растителност.

Снимка: БТА

В западните щати десетки по-малки пожари се разгоряха, поддържани от лекия вятър, ниската влажност и високите температури.

Спасителите откриха останките на неидентифициран човек преди ден, близо до напълно изгорено жилище в Кламатон, на границата на Калифорния с Орегон. В този район са унищожени почти 22 000 акра. Огънят вилнее силно и в района на окръг Напа. В Колорадо стихията е заличила над 100 000 акра около Спринг Крийк.

Тазгодишните пожари са унищожили близо 3 милиона акра, което е повече от средната годишна стойност за последните 10 години, според Националния център за противопожарна защита.