Около сто души са били арестувани в Русия по време на няколко прояви в памет на опозиционера Алексей Навални, който вчера почина в затвора, съобщи специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес и БТА.

Според преброяването, публикувано на нейния уебсайт и актуализирано тази сутрин, "над 101 души са били арестувани в десет града", предимно в големи градски центрове.

Според данните около 60 души са задържани и са в ареста в Санкт Петербург, около 15 - в Нижни Новгород и към 10 - в Москва.

Вчера следобед властите в Москва предупредиха жителите да не организират "неразрешени" демонстрации след новината за смъртта на Навални, основния противник на Кремъл.

Вечерта обаче в няколко руски града хората се редяха на опашки, за да оставят цветя пред паметници на политически дисиденти и вече имаше съобщения за арести.

В Русия всяка публична критика на правителството се наказва със затвор, отбелязва АФП.

Агенцията припомня, че 47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм" в отдалечена арктическа колония, в много тежки условия. Смъртта му след тригодишен престой в затвора и отравяне, за което той обвини Кремъл, лиши вече обезкървената опозиция от нейната водеща фигура, месец преди президентските избори, които се очаква да бетонират Владимир Путин във властта.