Генералното консулство на България в Милано, в чийто консулски окръг спада Генуа, е в постоянен контакт с местните власти във връзка със срутването на моста "Моранди", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

За момента няма официална информация за самоличността, броя или националността на жертвите и пострадалите. При получаване на актуални данни българските дипломати ще уведомят своевременно.

По последни данни загиналите при рухването на моста "Моранди" са 22-ма, а десетки са пострадали. Заместник-министърът на инфраструктурата и транспорта Едуардо Рикси заяви, че е паднала средната секция от моста и предупреди, че броят на загиналите ще се увеличи.

Във връзка с трагедията Гражданска защита на област Лигурия откри следната гореща телефонна линия - 800 640 771.

Български граждани могат да потърсят информация по случая или да подадат сигнали на телефоните на Генералното консулство в Милано:

+39 028 49 42 941 и +39 933 37 82 60 43.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до италианския премиер Джузепе Конте по повод трагичния инцидент на моста "Моранди" край Генуа, съобщава пресслужбата на кабинета.

"В този тежък за Италия момент, моля позволете ми да изразя моите най-искрени съболезнования на Вас и на приятелския италиански народ", отбелязва премиерът Борисов. Българският министър-председател уверява в солидарността и подкрепата на България и пожелава бързо възстановяване на пострадалите и преодоляване на последиците от инцидента.

Държавният глава Румен Радев също изпрати съболезнователно писмо до италианския си колега президента Серджо Матарела, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„С покруса посрещнах новината за рухването на моста Моранди в Генуа, причинил загубата на десетки човешки животи и значителни материални щети”, заявява българският президент.

Радев изразява своите и на българския народ искрени съболезнования към гражданите на Италия, близките и семействата на загиналите.