Част от виадукт над индустриална зона в италианския град Генуа рухна при внезапна буря с проливен дъжд. Под отломките има смачкани автомобили, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни медии и на полицията. Загинали са 22-ма души, съобщиха италианските власти.

По-рано бе съобщено, че жертвите са 11, а пострадалите са десетки.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

Пожарникарите казаха, че от срутването са били засегнати около 20 автомобила.

"Картината е апокалиптична", каза журналист от мястото на злополуката.

"Живеем на около 5 километра от моста, когато чухме огромен трясък. Първо си помислихме, че е гръмотевица. Но след това се чу отново невероятно бучене. Бяхме уплашени, много уплашени", каза жител на Генуа пред агенция АНСА. 

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари. По думите му, сред жертвите има малко дете. 

Телевизия "Скай Ти Джи 24" поясни, че е паднал 200-метров участък от моста Моранди на автомагистрала А10, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия.

 

Инцидентът става в навечерието на утрешния голям италиански празник "Ферагосто" и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините.

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г. Той е висок 90 м и дълъг малко повече от километър, като най-дългата отсечка между две подпори е 200 м.

Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА.

Съоръжението е било ремонтирано през 2016 г.

 

Снимка: БТА

Виадуктът е висок 90 м и дълъг малко повече от километър

Снимка: БТА

Паднал е 200-метров участък от моста Моранди на автомагистрала А10

Снимка: БТА

Мостът рухна при внезапна буря с проливен дъжд

Снимка: БТА

На мястото на инцидента работят около 200 пожарникари

Снимка: БТА

Пострадалите са десетки

Снимка: БТА