Над 1000 полицаи участваха в операция срещу най-голямата престъпна групировка в Бразилия, в която бяха издадени над 400 заповеди за задържане и бяха замразени 46 милиона долара в банкови сметки, предаде Франс прес.

Операцията срещу групировката "Първи столичен боен отряд" протече в 20 от 26-те щата на Бразилия. Издадени са 422 заповеди за задържане и са извършени 201 обиска.

На прицел са взети членове на организацията, заподозрени в пране на пари от наркотрафик, които след това се изплащат на други членове на групировката, излежаващи присъди в затвора. Идентифицирани са 210 такива високопоставени членове на групировката, които се намират във федерални затвори. Те получавали месечни плащания, защото са заемали висши постове в организацията или са убивали държавни служители.

Замразени са 252 милиона реала (46,6 милиона долара) в съмнителни банкови сметки и са конфискувани над 6 милиона реала (1,1 милион долара) в брой.

Групировката е създадена през 1993 г. в затворите на Сао Пауло и наброява над 30 000 членове в цяла Бразилия. Тя участва в международния наркотрафик от Бразилия към Европа, Африка и Азия.