Копието на Панагюрското златно съкровище ще гостува в Бургас. То ще бъде експонирано в зала "Трезор" на Археологическия музей на бул. "Алеко Богориди " 21 от 18 май до 30 август.

Това е единственото музейно копие, което е пълен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей - София, откъдето любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг - ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Днес се предполага, че това съкровище е от края на IV - началото на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.

Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои - Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.

Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и много други.

Изложбата е част от програмата на РИМ - Бургас за Нощта на музеите на 18 май и се организира съвместно от бургаския музей и Община Бургас.