Войната на Русия срещу Украйна ще продължи до постигане на целите й. Това почти едновременно заявиха председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Целите на руската "специална военна операция" ще бъдат изпълнени въпреки военната помощ за киевския режим от Запада", каза Патрушев. Освобождаването на Украйна от неонацизма ще постави началото на завръщането на стабилността и сигурността в света, каза Патрушев и добави, че САЩ целят да "отслабят, разделят и в крайна сметка да унищожат" Русия.

"Русия ще продължи да постига целите си в Украйна чрез "специална военна операция", защото Киев не желае да преговаря", заяви Дмитрий Песков. Според прессекретаря на Кремъл не е взето решение Херсон да не се счита за административен център на Херсонска област след изтеглянето на руските войски. Относно призива на Макрон за преговорен процес по отношение на Украйна Песков заяви: "Не виждаме маса за преговори.

В същото време стана известно, че руските войски на левия бряг на река Днепър в Херсонска област се изтеглят на 15-20 км от заетите преди това позиции. Това съобщи ръководителят на пресцентъра на оперативното командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк, в телевизионен маратон.

Гуменюк обясни, че по този начин руснаците се опитват да се предпазят от атаките на украинските въоръжени сили, които дори при такива условия могат да обстрелват логистичните артерии на руснаците на земята.

На фона на случващото се няколко изказвания направи и президентът на Русия Владимир Путин.

Опитите на редица държави да пренапишат световната история стават все по-агресивни, а целта им е да отслабят Русия. Повлияването на суверенитета на държави и народи започва с исторически "митове", какъвто е случаят с Украйна. Основата на националната идентичност на Руската федерация е приемствеността на поколенията, верността към традициите и високите духовни и морални ориентири, заяви руският президент, цитиран от ТАСС.