Русия обвини днес САЩ в "международен бандитизъм". Това се случи след като Вашингтон обяви намерението си да защитава петролните полета в Източна Сирия, контролирани от кюрдските милиции, които ги отвоюваха от бойците на джихадистката група "Ислямска държава".

"Това, което прави в момента Вашингтон - да завземе и да постави под въоръжен контрол петролните полета в Източна Сирия, е чисто и просто израз на международен бандитизъм", заяви днес руското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от АФП и БТА.

"Абсолютно нито едно находище на въглеводороди (...), разположени на територията на Сирийската арабска република, не принадлежи на терористите от "Ислямска държава" и още по-малко на "американските защитници на терористите от Ислямска държава", а само на Сирийската арабска република", се допълва в комюникето на руското министерство на отбраната.

В петък шефът на Пентагона Марк Еспър обяви намерението на САЩ да защитават сирийските петролни полета в Дейр аз Зур, които са най-големите в страната и се намират близо до иракската граница. Там са разположени близо 200 американски войници. Американска военна колона се върна от територията на Ирак в сирийската провинция Хасака, съобщи държавната агенция САНА в Дамаск, цитирана от световните агенции. Според данни на агенцията в състава на колоната влизат десетки военнослужещи, военна техника и хеликоптери.

Снимка: БТА/АP

Междувременно турските власти са уверили външния министър на Германия Хейко Маас, че присъствието на въоръжените сили на Анкара в Северна Сирия е само временно решение. 

Той се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"Очакваме Турция да остане на територията на Сирия за кратко. Ние говорихме за това днес и то отново беше потвърдено", каза Маас.