Кралят на Тайланд Рама Десети (Маха Ваджиралонгкорн), който ще бъде коронясан на тридневни церемонии, започващи утре, е сред най-богатите монарси в света, предаде Ройтерс.

Според някои издания, сред които и "Бизнес инсайдър", той дори е бил най-богатият монарх в света миналата година.

Личното състояние на тайландския крал е оценяв Да ано на 30 милиарда долара.

От Службата за имущество на короната в Тайланд не отговориха на въпрос на Ройтерс по темата.

По-голямата част от имуществото на Маха Ваджиралонгкорн е стопанисвано от тази служба. То включва 6560 хектара земи в Тайланд, 40 000 договора за наем, 17 000 от които в столицата Банкок.

През 2017 г. Маха Ваджиралонгкорн постави службата под свой пряк контрол и по-късно съобщи, че отменя данъчните изключения за нея.

Само в Банкок службата притежава 1328 хектара земя, някои от които в сърцето на бизнес квартала. Смята се, че само стойността на имуществото в тайландската столица възлиза на 33 милиарда долара, според биографията от 2011 г. на бащата на Маха Ваджиралонгкорн.

Личният секретар на краля, маршалът от военновъздушните сили Сатитпонг Суквимол, е ръководител на Службата. Преди това тя бе оглавявана от министъра на финансите.

Откакто кралят пое контрол върху службата, бяха обявени редица скъпи инфраструктурни проекти на земи, които тя притежава и е отдала под наем. Те са на обща стойност 4,7 милиарда долара.

Сред тях, например, е проект, финансиран от компаниите Ти Си Си груп и Фрейзър пропъртис, и двете контролирани от милиардера Чароен Сиривадханабхакди. Проектът се нарича Един Банкок и ще е на площ от 16,7 хектара, отдадени на лизинг до 2083 г. В него са вложени 3,5 милиарда долара. Предвижда се на земята да бъдат построени небостъргачи. Първата фаза от проекта ще бъде завършена през 2022 г.

Сред договорите за рента има какво ли не, но най-впечатляващите са земите, на които са построени едни от най-прочутите молове в света. Сред тях са търговските центрове Сиам Парагон, Сиам Дискавъри и Сиам Сентър, които привличат дневно по 200 000 души.

Службата за имущество на короната не ръководи директно моловете, но събира необявен наем от компанията оператор Сиам Пиват, открила още един мол, Айкън Сиам, на стойност 1,7 милиарда долара, но този път на собствена земя.

Маха Ваджиралонгкорн има дял от 23 процента в търговската банка Сиам - втората най-голяма кредитна банка в Тайланд. Той притежава и една трета от най-големия промишлен конгломерат в страната - Сиам саймънт груп.

И двете компании бяха основани с кралски указ през 90-те години на миналия век.

Сред бижутата на монарха е 545,67-каратов кафяв диамант, наречен Златен юбилей. Това е най-големият шлифован диамант в света, оценяван на 12 милиона долара.

Той беше подарен на бащата на Маха Ваджиралонгкорн, крал Пхумипхон Адунядет, през 1996 г. по повод 50-годишната от възкачването му на престола.

След кралските бижута е и златна корона, наречена Голямата корона на победата, тежаща 7,3 килограма. Тя е златна с инкрустирани скъпоценни камъни и с голям диамант от Колката, Индия, на върха.