Международният трибунал под егидата на ООН, заседаващ в Нидерландия, оправда днес трима от четиримата подсъдими по делото за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири при бомбен атентат в Бейрут през 2005 г. и намери за виновен само един, предаде ДПА.

Специалният съд по делото беше създаден през 2007 г.

Съдията постанови, че Салим Джамил Аяш е сред главните отговорни за покушението и го намери за виновен по обвинение в планиране и извършване на терористично нападение, както и за убийството на Харири и още 21 души. През септември ще бъде оповестена присъдата срещу Аяш, вероятно доживотен затвор.

Вината на Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хюсейн Хасан Онейси "не бе доказана без съмнения", реши съдията и отбеляза, че доказателствата срещу тримата са били почти изцяло косвени.

Четиримата обвиняеми, които са членове на "Хизбула", са съдени задочно.

Съдията констатира, че покушението е "несъмнено политически акт" и отбеляза, че Харири е възнамерявал да се кандидатира за преизбиране и да сложи край на сирийската доминация в Ливан.

Четенето на присъдата продължи няколко часа. Заключенията на съда са изложени са 2600 страници.

Трибуналът не откри преки доказателства за съучастие на "Хизбула" или правителството на Сирия.

Няма доказателства, че ръководството на подкрепяната от Иран шиитска мюсюлманска групировка "Хизбула" или сирийското правителство са замесени в бомбения атентат. Това заяви днес съдията Дейвид Ре от специализирания съд, произнасящ присъдата по делото за атентата срещу Харири, предаде Ройтерс.

Съдът е на мнение, че Сирия и "Хизбула" може да са имали мотиви за елиминиране на Харири и на неговите политически съюзници, но няма доказателства, че ръководството на Хизбула е било замесено по какъвто и да е начин в убийството му. Няма и преки доказателства за сирийска намеса, каза съдията.

Харири бе убит при бомбен атентат срещу неговия кортеж на 14 февруари 2005 г. в Бейрут. Заедно с него загинаха 21 души и 226 бяха ранени от мощната експлозия на камион с 3000 килограма експлозив, предизвикала усетен на километри земен трус.

След произнасянето на присъдата в Холандия десетки привърженици на Харири се събраха на гроба му в Бейрут, като четяха стихове от корана и полагаха бели цветя. Синът му, Саад Харири, призова последователите на баща му да не правят демонстрация по улиците, за да се избегне противопоставяне с активисти на шиитската групировка "Хизбула".

В интервю за в. "Кориере дела сера" ливанският президент Мишел Аун определи убийството на Харири като политическо престъпление, но добави, че страната му ще приеме всяко решение на специализирания съд по делото, предаде ТАСС. Аун каза, че това престъпление е оказало силно въздействие върху хода на политическите събития в Ливан.

По-рано основен обвиняем по делото беше Мустафа Бадредин, но от 2016 г. той е смятан за мъртъв. Предполага се, че е бил убит в атентат близо до летището на сирийската столица Дамаск, където се е сражавал на страната на сирийските правителствени сили, допълва Франс прес.

Лидерът на Хизбула Хасан Насралла отказа да предаде четиримата заподозрени на международното правосъдие и отхвърли всички обвинения срещу тях. Той определи процеса като политически и каза, той може да породи междуособици в Ливан.