Специалният трибунал за Ливан в Нидерландия, който е подкрепян от ООН, отлага произнасянето на присъдите по делото срещу четирима членове на екстремистката групировка Хизбула, обвинени в участие в убийството през 2005 г. на бившия ливански премиер Рафик Харири, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Решението бе взето в знак на уважение към жертвите на мощната експлозия, разтърсила Бейрут снощи.

Присъдите трябваше да бъдат произнесени в съдебната зала на Специалния трибунал за Ливан в Нидерландия в петък, но огласяването им ще бъде отложено за 18 август.

Трибуналът заяви, че решението да се отложи петъчното съдебно заседание е взето "от уважение към безбройните жертви на мощната експлозия, разтърсила Бейрут на 4 август" и тридневния национален траур, обявен в Ливан.

Съдът изрази "своята солидарност с ливанския народ в този труден момент".

Рафик Харири, премиер на Ливан в периода 1992-1998 г. и 2000-2004 г. до оставката си, бе убит през февруари 2005 г., след като камион с мощни експлозиви, управляван от атентатор самоубиец, се взриви, когато кортежът на Рафик Харири минаваше край разположения до морето хотел "Сен Жорж" в Бейрут. При атентата загинаха още 21 души, а 226 бяха ранени, припомня АФП.

Четиримата подсъдими за планирането и организирането на убийството членове на Хизбула са съдени задочно.

Присъда, която може отново да разтърси страната

Убийството на Харири предизвика масови протести в Бейрут и вълна от международен натиск, което принуди Сирия да сложи край на 29-годишното си военно присъствие в Ливан, след като следователят на ООН я свърза с бомбения атентат.

Снимка: Getty images/Guliver photos

Убийството също така разпали политически и междуобщностни напрежения в Ливан и Близкия изток, особено когато следователите започнаха да проучват възможни връзки на Хизбула със смъртта на политик, подкрепян от Запада, както и от сунитските арабски държави в Залива, които се противопоставят на Техеран.

Хизбула, която е едновременно политическа партия в ливанското правителство и тежко въоръжена партизанска групировка, отрича да е имала каквато и да е роля в убийството на Харири и отхвърля трибунала в Нидерландия като политизиран.

Малцина очакват подсъдимите да бъдат предадени, ако бъдат признати за виновни, но евентуална осъдителна присъда може да задълбочи споровете, неуредени след гражданската война от 1975-1990 г., в страна, която вече е разклатена от най-тежката икономическа криза от десетилетия и засилващото се разпространение на Ковид-19.

Поддръжниците на Харири, включително синът му Саад, който впоследствие също беше министър-председател, казват, че не търсят отмъщение или противопоставяне, но че решението на съда трябва да бъде уважено.

"Ние с нетърпение очакваме този ден да бъде ден на истината и справедливостта за Ливан и ден на наказание за престъпниците", каза Саад Харири миналата седмица.

Харири се оттегли от министър-председателския пост през октомври, след като не успя да задоволи исканията на протестиращите, демонстриращи срещу продължаващата години корупция на управляващия елит, довел Ливан до сегашната му финансова криза.

Неговият приемник Хасан Диаб, подкрепян от Хизбула и нейните съюзници, казва, че страната трябва да избегне допълнителна бъркотия заради присъдите на трибунала. "Да се противопоставим на конфликта е приоритет", заяви Диаб в Туитър миналата седмица.

Салим Джамил Аяш, Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хусейн Хасан Онейси са обвинени в заговор за извършване на терористично нападение. Аяш е обвинен в извършване на терористичен акт, убийство и опит за убийство.

Прокуратурата каза, че данни, събрани от телефонни мрежи, показват, че подсъдимите са се обаждали един на друг от десетки мобилно телефони, за да следят Харири през месеците преди нападението и да съгласуват придвижването си в самия ден.

Мъжете не са виждани на обществени места от години. Хизбула често поставя под въпрос честността и безпристрастността на трибунала, като казва, че неговата работа е компрометирана от фалшиви свидетели и разчитане на телефонни записи, които може да са били манипулирани от арестувани в Ливан израелски шпиони.

"Хизбула има право да се съмнява в съда, който се превърна в средство за уреждане на политически сметки, нямащ нищо общо с истината", каза анализаторът Салем Захран, свързан с лидерите на Хизбула. Всякаква присъда "е без стойност" за организацията, каза той.

Заместник-главният редактор на ливанския вестник "Ан Нахар" Набил Бумонсеф каза, че нито Саад Харири, нито лидерът на Хизбула Хасан Насралла искат да изострят напрежението.

Той обаче очаква Харири да призове подсъдимите да бъдат предадени, ако бъдат признати за виновни, което би поставило Хизбула в отбранителна позиция от политическа гледна точка въпреки военната й сила. Ако групировката откаже да ги предаде, това би поставило в трудно положение правителството, за чието съставяне помогна тя.

Евентуална осъдителна присъда може също така да застраши подкрепяните от Франция усилия на Ливан да получи международна помощ в момент, когато той се опитва да се справи със сериозна икономическа криза.

"Франция ще трябва да заеме позиция по отношение на Хизбула, след като решението бъде постановено на 7 август", каза Бумонсеф.

Германия и Великобритания определят Хизбула като терористична организация.

Франция беше домакин на донорска среща в Париж през 2018 г., на която Бейрут получи обещания за над 11 милиарда долара за инфраструктурни инвестиции. Външният министър Жан-Ив Льо Дриан каза на ливанските лидери в Бейрут миналия месец, че Париж е готов да мобилизира международна подкрепа, ако Ливан пристъпи към реформа.