Повече от век, след като Мексико създаде затвор на о-в Мария Мадре - част от тихоокеански архипелаг на 130 км от континента, новото правителство на страната реши да го закрие. Но част от осъдените не искаха да напуснат тропическия затвор, разказва в свой репортаж АФП.

Затворници и охранители не се уплашиха дори от мощния ураган Уилма, който профуча над тях миналия октомври. Но те не могат да се противопоставят на природната сила на мексиканската политика.

През февруари новоизбраният ляв президент Андрес Мануел Лопес Обрадор реши да закрие затвора, заявявайки, че островите Мариета - известни с красотата и биоразнообразието си, не трябва да бъдат място за "наказание, мъчения и репресии".

Създаденият през 1905 г. затвор сега трябва да стане културен център на името на Хосе Ревуелтас (1914-1976 г.), писател и политически активист, който на два пъти е бил затварян на острова през 30-те години на миналия век.

Разположен на о-в Мария Мадре, най-големият в архипелага, затворът е имал около 64 000 обитатели в историята си. Миналия месец последните 584 души бяха изпратени обратно на континента. Тези с по-малки присъди за по-леки провинения бяха освободени, а останалите бяха изпратени в друг затвор в северната част на страната.

Но промяната не бе приета добре от всички. Мнозинството осъдени са живеели полусвободно на острова, радвайки се на топлите слънчеви лъчи. А някои от тях дори били довели семействата си.

"Те си излежаваха присъдите спокойно и щастливо. Драстичната промяна ги изненада и определено ги натъжи. Та те живееха в полузатвор", коментира надзирателят Хосе Бекера пред АФП.