Двама младежи бяха приети днес в болница, след като бяха нападнати от мечка в центъра на румънския град Бъйле Тушнад в централната част на страната, предаде агенция Медиафакс. Младежите са получили наранявания по краката, лицето и гърдите, но са в стабилно състояние в Окръжната болница за спешна помощ в Миеркуря Чук.

Инцидентът е станал в централната част на града рано днес. Двамата млади мъже, на по 27 г., вървели към гарата, за да отидат на работа в град Миеркуря Чук.

Единият от пострадалите е претърпял операция, тъй като е имал по-сериозни наранявания на торса. Той бил скочил да помага на приятеля си, който бил нападнат първи, а в крайна сметка получил по-тежки наранявания, съобщава Медиафакс.

"Вторият, който скочил в помощ на приятеля си, е пострадал повече. Мечката е откъснала меки тъкани, причинявайки рани в областта на торса. Това е по-тежък случай, най-тежкият в последно време", каза директорът на болницата д-р Конрад Жудит. Той допълни, че животът на младия мъж не е в опасност. И двамата нападнати остават в болницата.

Председателят на Окръжния съвет на Харгита Чаба Борбой написа на страницата си във Фейсбук, че младежите са били нападнати от мечка, която има две малки. В публикацията си той посочва, че жителите на Бъйле Тушнад са на границата на търпението от мечките, които често слизат от гората.

През юли други двама мъже бяха нападнати от мечка в Бъйле Тушнад, припомня Медиафакс.

Тази седмица гладна мечка унищожи хладилника на Центъра за закрила на детето в града, където са настанени 50 деца, посочва още агенцията.

Окръжният съвет на Харгита настоява за предприемане на спешни мерки, тъй като много мечки се разхождат по улиците на града и в райони, където има възрастни хора и деца. Според местните власти в периода, в който зреят плодовете, мечките всеки ден влизат в дворовете на хората.