Френският президент Еманюел Макрон заплаши, че няма да подпише търговското споразумение между ЕС и Меркосур, ако Бразилия се оттегли от Парижкото споразумение за климата, съобщи Франс прес и БТА.


"Ако Бразилия напусне Парижкото споразумение, ние не можем да подпишем търговските споразумения", каза днес държавният глава на Франция пред журналисти преди началото на срещата на върха на Г-20 в Осака.

Така Макрон оказва натиск в момент, когато започналите преди 20 години преговори между Европейската общност и Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай), изглежда са на финалната права.

"Климатът върви ръка за ръка със социалната сфера и търговията. Не искам да сключвам търговски споразумения с хора, които не спазват Парижкото споразумение, които не спазват нашите ангажименти за биоразнообразието", добави Макрон.


Както е известно, срещата на върха на 20-те водещи икономики в света започна в японския град Осака. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе приветства всеки от лидерите преди традиционната обща снимка.

Държавните глави и правителствените ръководители започнаха дебати под председателството на домакина Шиндзо Абе, от двете страни на когото седнаха президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, японският премиер Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра Моди се поздравиха едновременно с почукване на юмруци, вместо с ръкостискане, в началото на тристранната им среща в Осака. Тръмп се пошегува, че иначе е щяло да има спорове кой с кого да се здрависа пръв. Американският президент нарече и двамата "мои много добри приятели" и ги поздрави за неотдавнашните изборни победи.

По думите на Тръмп тримата ще обсъждат търговски въпроси и ситуацията около Иран. Той обаче не отговори на въпрос на репортер за това дали ще наложи мита на японски автомобили, а само каза, че резултатът от преговорите ще бъде "положителен".

След това Тръмп ще има среща на четири очи с Моди. На път за Япония Тръмп поиска Индия да премахне наложени неотдавна мита на вносни стоки от САЩ.

Търговската война между САЩ и Китай и напрежението около Иран се очаква да бъдат водещи теми на срещата на върха на Г-20 през уикенда.

Американският президент Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин ще се срещнат утре и това ще е един от най-нетърпеливо очакваните моменти на тазгодишния форум на водещите световни икономики. Експертите са разделени по въпроса дали Тръмп и Си могат да сключат сделка или поне да направят пауза в търговската война, или двете страни ще продължат по пътя на икономическото разделение.

Япония се надява да използва срещата на върха, за да даде отпор на протекционизма по света, но остава неясно дали Токио може да се противопостави на тази тенденция, особено при положение, че правителството се опитва да не разгневи Тръмп.

Очаква се изменението на климата да бъде горещо дебатиран въпрос на срещата на върха. САЩ искат да избегнат използването на израза "глобално затопляне", докато Франция настоява ангажиментите за ограничаване на въглеродните емисии да бъдат включени в окончателната обща декларация.

Тръмп ще се срещне и с други световни лидери, включително руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Тръмп и Путин размениха вече няколко думи преди общата снимка. 

Около 32 000 полицейски служители и други членове на службите за сигурност са разположени за срещата на върха, която се провежда в момент, когато наближава тропически циклон, донесъл проливни дъждове в Осака.