Западната намеса във вътрешните работи на Сърбия представлява продължение на американския натиск върху Белград да направи избор за сътрудничеството между Русия и ЕС, каза Сергей Лавров, цитиран от Танюг и БТА.

Според него всичко това напомня за 2004 г., когато от ЕС идвали подобни сигнали, докато в Украйна течеше "оранжевата революция". Тогава на Украйна й бе казано, че трябва да направи избор между Русия и Европа, каза Лавров.

Неотдавна на посещение в Сърбия бе заместник помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий, който каза, че Белград трябва да направи избор - или ЕС, или Русия, като че е невъзможно да имате приятелски отношения и с едната, и с другата страна.

Той каза още, че Америка абсолютно подкрепя европейския избор на Сърбия. Това не е ли намеса във вътрешните работи на една страна?, запита Лавров.

По време на неотдавнашното си посещение в Белград Хойт Ий каза, че ако иска да стане членка на ЕС, Сърбия трябва да направи избор между Русия и Запада, а не да "седи на два стола".

На пресконференция във вторник председателят на партията Нова Сърбия Велимир Илич заяви, че американският дипломат Хойт Ий е поискал от президента на Сърбия Александър Вучич Сърбия да признае Косово до 1 януари 2019 г.

Хойт Ий поиска да се "изпълни писмено обещание" Косово да получи място в ООН до 1 януари 2019 г. и подчерта, че САЩ "няма да толерират отлагане с нито ден", каза Илич на пресконференция.