Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на официален източник от Алианса. Веднага след като бе съобщено, че Съветът за сигурност на ООН е одобрил резолюцията, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийските ВВС, Италия обяви, че предоставя всички свои военни бази на разположение за действия по прилагането на одобрените мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Военновъздушната база Сигонела на остров Сицилия, която осигурява логистична подкрепа за Шести американски флот в Средиземно море, е сред най-близо разположените до Либия натовски бази, посочва агенцията. В Средиземно море близо до Либия вече има разположени американски военни кораби, съобщи в Ню Йорк постоянната представителка на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Франция и Великобритания направиха дипломатически удар с успеха си да прокарат в Съвета за сигурност на ООН своя вариант на резолюция за мерки срещу режима в Либия, предаде Ройтерс.

Германия се въздържа от гласуване в подкрепа на резолюцията и обяви, че няма да участва в никакви действия, свързани с налагането на забранена за полети зона.
Според Ройтерс канцлерът Ангела Меркел не иска да си създава допълнителни проблеми броени дни преди важните регионални избори, насрочени за 27 март. Според външния министър Гидо Вестервеле в резолюцията за мерките срещу Либия "се крият значителни рискове".
Именно Вестервеле обяви, че германски военни няма да участват във военна операция в Либия.

Британският премиер Дейвид Камерън пое водещата роля в усилията да бъде свален Кадафи. Той обаче не бива да забравя, че британците така и не простиха на бившия премиер Тони Блеър решението да се замеси във войната в Ирак през 2003 г., припомня Ройтерс.

Президентът на Франция Никола Саркози и френският външен министър Ален Жупе също трябва да се поздравят с успеха на дипломатическата си офанзива. Още повече, че Жупе бе назначен едва преди три седмици, след като неговият предшественик се оттегли заради тромавата реакция на Париж на събитията в Тунис. Париж сега остро се нуждае от възможност да утвърди влиянието си в Северна Африка, където няколко от днешните независими държави са бивши френски колонии.

Русия също се оказа в затруднено положение след вота в Съвета за сигурност след решението си да не подкрепи и в същото време да не отхвърли резолюцията.
В хода на работата над проекта за резолюция "надделя увлечението по силовите методи на някои членове на Съвета за сигурност", заяви постоянният представител на Москва в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. От изказването му става ясно, че Москва се опитва да намери среден път между нежеланието си да подкрепи налагането на забранена за полети зона заради множеството неизвестни от военен характер около нея, и стремежа си да помогне да се гарантира защитата на цивилните в либийския конфликт.

В Брюксел председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че ЕС приветства приемането на резолюция 1973 за мерки срещу Либия, предаде Франс прес.
"Европейският съюз ще приложи тази резолюция, като се съобразява със своя мандат и пълномощия", подчертал Ван Ромпой пред журналисти.

Сейф ал Ислам, един от синовете на либийския лидер Мумар Кадафи заяви, че семейството му не се страхува, след като Съветът за сигурност на ООН одобри нанасянето на въздушни удари срещу военните части, верни на режима в Джамахирията, предаде "Фокус".

„Ние сме в собствената си страна и това са си нашите хора. Ние не се страхуваме и няма да се страхуваме. Нека си кажем честно, бомбардирайки Либия, няма да помогнете на никого, а ще убивате либийци. Ще унищожите нашата страна. Никой не се радва на това”, заяви Сейф ал Ислам.

Последна актуализация в 9.44 ч.