Държавният департамент заяви, че е получил "няколко сигнала" от американски граждани, посетили Куба. В тях ставало дума за усетени от тях симптоми като тези при атаките срещу дипломати на Вашингтон в Хавана.

САЩ обаче правят уговорката, че не могат да потвърдят тези съобщения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица американската страна издаде предупреждение да не се пътува до Куба. В текста му се казваше, че в хотели в Хавана е имало атаки срещу служители на Вашингтон, и САЩ не могат да гарантират, че другите американски граждани, които отсядат в хотели, няма също да пострадат.

Пожелал анонимност официален източник от департамента заяви, че в дните след издаването на предупреждението, известен брой американски граждани са съобщили, че след пътуване до Куба са получили същите симптоми.

По думите му американското правителство не разполага с "никакви начини да удостовери" дали те са пострадали при атаки от същия вид като тези срещу неговите служители.

Миналата седмица американски дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие. В някои случаи пострадалите чували силните шумове само в отделни помещения или на определени места в помещенията.

Администрацията на Доналд Тръмп не е отправяла обвинения към правителството на Куба като извършител на атаките. Източниците на АП твърдят, че администрацията е търсела най-добрия начин да сведе до минимум риска за американците в Хавана, като същевременно не влошава излишно двустранните отношения.