Това заявява гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Друцас в интервю за германското списание "Шпигел", предаде БТА. Дипломатът смята, че възникналото напрежение в гръцко-германските отношения през последните дни е провокирало изблици и недоразумения, стигнали до клевети и злонамерености, но изразил увереност, че те не отразяват истинските отношения между двете страни.

"Гърция трябва сама да си напише домашното, друг начин няма. Програмата, представена от Атина, е много амбициозна, но тя трябва да бъде изпълнена. Аз не съм готов да издам "празен чек". Това каза вчера германският външен министър Гидо Вестервеле. Дни по-рано пък министърът на икономиката Райнер Брюдерле заяви, че Германия няма да даде и един цент на Гърция.

Вчера Друцас пояснил, че въпросът с германските компенсации от Втората световна война е открит и че подлежи на обсъждане. Той подчертал, че гръцкото правителство никога не е искало финансово-икономическа помощ от партньорите си от ЕС и че изобщо няма да поиска такава.

Това, което Гърция очаква от ЕС, е да изпрати единодушно послание, че страната ни чрез мерките, които предприе, е на прав път. Става дума за нашата надеждност. Нуждаем се от пълната солидарност на партньорите ни, за да успокоим финансовите пазари, казва още пред сп. "Шпигел" гръцкият заместник-министър на външните работи.

Атина вече обеща, включително на среща на премиера Папандреу с канцлера Меркел в края на миналата седмица, да въведе бюджетни ограничения на стойност 4,8 милиарда евро, за да отговори на изискванията на ЕС за стабилизиране на държавните си финанси.