Ковчегът с тленните останки на сенатор Джон Маккейн пристигна във Вашингтон за поклонение. Той беше посрещнат от министъра на отбраната Джеймс Матис във военновъздушната база "Андрюс".

Джон Маккейн почина миналата събота на 81-годишна възраст от рак на мозъка.

Тленните му останки днес ще бъдат изложени за поклонение в сградата на конгреса на хълма Капитолия. Двама служители на Белия дом разкриха, че семейството на Маккейн е поискало от президента Тръмп да не присъства на церемониите.

Траурната церемония ще се състои утре във Вашингтонското национална катедрала. Сенаторът ще бъде погребан в неделя в гробището на американската Военноморска академия в Анаполис, щата Мериленд.

Майката на починалия на Джон Маккейн - 106-годишната Роберта Маккейн, се очаква да присъства на траурната церемония за сина си, съобщи Асошиейтед прес. Веднъж тя каза, че средното й дете, което тя нарече "Джони", обичал да я дава като пример "колко дълго се надява той да живее". Сега обаче тя скърби за него, вместо да е обратното, отбелязва АП. Макар и със затруднени движения в резултат на инсулт, тя се кани да изпрати сина си в последния му път.

При вчерашната траурна церемония в църква във Феникс в родния му щат Аризона Джон Маккейн бе възхвален като истински американски герой с лукаво чувство за хумор и страст към словесни битки. В слово пред около 3500 присъстващи бившият вицепрезидент Джо Байдън си припомни "радостта, която се изписваше на лицето му, когато знаеше, че ще вземе думата в Сената и ще започне спор".

Демократът Байдън, който е сред приятелите на сенатора републиканец, заяви, че е приемал Маккейн като брат, "с когото имаше множество семейни кавги".

Дългогодишният началник на канцеларията на Маккейн предизвика смях със словото си, в което си припомни "ужасното шофиране" на Маккейн и чувството му за хумор.

Пасторът на църквата Ное Гарсия обяви Маккейн за "истински американски герой".

Нито Байдън, нито другите изказали се на службата споменаха името на президента Доналд Тръмп, когото Маккейн яростно е критикувал. Байдън обаче говори за характера на Маккейн и как той е преставал да общува с хора, на които "са липсвали основни ценности като порядъчност и уважение", което се прие като намек по адрес на Тръмп. Байдън също каза, че Маккейн "не е понасял злоупотребата с власт, където и да срещаше, под каквато и да било форма, в която и да било страна".