Косовският премиер Рамуш Харадинай уволни заместник-министъра на правосъдието Весна Микич, след като тя нарече операцията на НАТО срещу Югославия през 1999 г. "планиран геноцид", предаде Ройтерс и БТА.

Микич е от сръбското малцинство в Косово, което съставлява около 5% от 1,8-милионното население на страната.

"НАТО извърши съзнателно планиран геноцид срещу суверенна държава, която се бореше с албанския тероризъм в собствените си граници", написа Микич във Фейсбук в неделя по повод 20 години от началото на натовските бомбардировки.

НАТО предприе въздушни удари през 1999 г. срещу тогавашна Съюзна република Югославия, съставена от Сърбия и Черна гора, за да прекрати конфликта между сръбските сили за сигурност и косовските албанци, борещи се за независимост. След 78 дни бомбардировки според условията на примирието тогавашният югославски президент Слободан Милошевич нареди на сръбските части да се изтеглят от Косово, а Косово бе поставено под контрола на НАТО.

Изявлението на Микич бе критикувано в населеното главно с албанци Косово, където повечето хора одобряват операцията на НАТО, сложила край на двегодишния конфликт и разчистила пътя за обявяване на независимост на Косово през 2008 г. В страната все още има около 4000 войници от НАТО.

"В правителството на Косово няма място за хора, независимо от етническата им принадлежност, които очернят нашите общи евроатлантически ценности", заяви Харадинай.

Микич не е коментирала уволнението.

Над 13 000 души, главно етнически албанци, бяха убити през войната от 1998-1999 г.

Косово е признато за суверенна държава от САЩ и повечето страни от Европейския съюз, но Сърбия и главните й съюзници Русия и Китай отказват да признаят независимостта му.