Петнадесет души са починали от коронавируса в китайската провинция Хубей, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съобщение от днес на китайските власти. Така общият брой на починалите от вируса е вече 41 души.  По последни данни броят на заразените с вируса е 1287 души, предаде Ройтерс.

Властите в провинция Хубей в Централен Китай обявиха днес, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Към 13-те града, които вече са под карантинта в провинцията, са добавени още 5. По изчисления на АФП това означава, че изолирани от света вече са 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове.

450 лекари от китайската армия пристигнаха късно снощи със самолет в град Ухан. Част от тях са с опит в борбата с еболата и Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Почти всички жертви на новия вирус са в Ухан, провинция Хубей. Вирусът се разпространи в други азиатски страни, Франция и Съединените щати.

Франция потвърди три случая. Двама от заразените са в болница в Париж, а третият - в Бордо, Югозападна Франция.

Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен заяви вчера на пресконференция, че властите потвърждават два случая на коронавирус във Франция. В отделно изявление министерството на здравеопазването съобщи за трети случай. Третият заразен е роднина на един от първите двама заболели от вируса.

По-рано благотворителната организация СОС Медсан заяви, че е полагала медицински грижи за един от заразените - пациент от китайски произход, който е проявил симптомите на треската и който е заявил, че е бил в контакт с хора от Ухан. Бюзен заяви, че 48-годишният мъж се е завърнал във Франция преди два дни след пътуване в Китай, което е включвало и посещение на Ухан. Пациентът е изолиран, за да няма контакт с външния свят. Той е в добро състояние, заяви министърката.

През последните часове Австралия и Малайзия също обявиха случаи на коронавирус. В Малайзия са 3. Заразените са роднини на 66-годишен мъж, за когото сингапурските здравни власти са потвърдили, че е болен от вируса.

В Австралия заразеният засега е един. Той е около 50-годишен китайски гражданин, пристигнал в австралийския щат Виктория от китайския град Гуанчжоу на 19 януари, заяви министърката на здравеопазването на Виктория Джени Микакос.

"Важно е да се отбележи, че няма причина за паника сред обществеността. Пациентът е изолиран и за него се полагат медицински грижи", изтъкна Микакос.

Пациентът е в стабилно и не особено сериозно състояние, заяви Анджи Боун, представителка на здравните власти на Виктория.