Мащабно преследване е предприето против терориста, убил 39 души и ранил 65 души в дискотеката в квартал Ортакьой, припомня турският всекидневник.

Вчера бе съобщено, че той се опитва да избяга към Европа през турско-българската граница, а сръбски медии дори съобщиха, че вече е минал в България.

Нападателят се укрива в къща в Истанбул, съобщава днес и „Йени Шафак“, който се позовава на силите за сигурност. Вестникът допълва, че полицията обискира всеки човек и всяка къща, за които се допуска, че са свързани убиеца.

Вицепремиер: Атентаторът може да е уйгур

Не е изключено нападателят да е избягал в чужбина, заяви обаче турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Думите му са засега единственото днес официално съобщение по разследването на трагедията преди 5 дни.

Вицепремиерът потвърди, че са установени връзки на терориста, както и места, където вероятно е бил.

Кайнак каза, че атентаторът най-вероятно е уйгур.

Сигурно е, че нападението е било извършено от едно лице, но то може да е било подпомагано, според изявление на вицепремиера Вейси Кайнак пред телевизия А Хабер.

Двама стрелци в нощния клуб?

Докато полицията издирва нападателя, съумял да се изплъзне от нощния клуб, има известно объркване заради свидетелства на очевидци, че не по-малко от двама души са извършили масовото убийство.

Сигурно е, че нападението е било извършено от едно лице, но то може да е било подпомагано, според изявлението на Вейси Кайнак пред телевизия А Хабер.

Антитерористичната полиция, разпитала досега над 40 души, щателно претърси и места, които терористът вероятно е посещавал

Документи, принадлежащи на „Ислямска държава“, са открити в няколко от обискираните къщи, пише "Йени Шафак".

В една от тези къщи е бил иззет компютър. Полицейски експерти го изследват и са открили сведения, отнасящи се до нападателя, според „Йени Шафак“.

Полицията научава все повече

По-рано бе съобщено, че нападателят е свързан с три семейства в централноанадолската провинция Кония. След нападението те не били намерени в домовете им, но полицията обискира техни къщи в два района на западната провинция Измир.

Фалшиви паспорти и предмети, използвани във военна обстановка, като патрондаши са били открити в трите сгради. Обитателите им са задържани и полицията разследва връзките им с убиеца от „Реина“.

Междувременно продължават да излизат подробности за това как нападателят се е сдобил с оръжието и къде се е движил в Истанбул.

Общо 15 дни той се е готвил в Истанбул за нападението и е имал връзки в кварталите Зейтинбурну, Каяшехир и Аксарай.

Възстановиха маршрута на терориста с прякор Ебу Хорасани

Както бе съобщено по-рано, на 15 декември м.г. нападателят е бил заснет от видеокамера на автобусна спирка в Кония. Според нови данни там той се среща с Илияс Мамашарипов, истанбулския „емир“ на ИДИЛ, познат с прозвището Юсуф Хока.

Мамашарипов е арестуван след кръвопролитието в нощния клуб според в. „Милиет“.

Същият всекидневник допълва, че мъж, наричан Ебу Мухамед Хорасани е наел къща в истанбулския район Башакшехир. Около 5 часа следобед на 31 декември той тръгнал в посока към Зейтинбурну.

Следователите проучват защо изобщо е стоял в Башакшехир, след като има познати в другия район.

В Зейтинбурну Хорасани се срещнал с неидентифицирано лице и бил забелязан с раница и куфар преди да вземе такси за Ортакьой, където се намира клуб „Реина“.

Твърди се, че там той е получил автомата, използван в нападението. Двама души се задържани във връзка с оръжието и разпитът им продължава.

След нападението терористът сменил 4 таксита и прекарал нощта в ресторант в Зейтинбурну. Напуснал е заведението около 10 часа сутринта на 1 януари и се е срещнал пред него с неидентифицирано лице. Двамата вървели известно време, преди да се качат в кола и да изчезнат.

Нова информация е, че селфито на заподозрения на площад „Таксим“ е записано на 28 декември. Освен него кадри на площада, заснет от въздуха, са били намерени в компютъра на ненаименувано лице.