Ранени са над 50 души, 15 от тях - много тежко, съобщиха от медицинските служби. Потвърдено бе, че една от жертвите е пилотът на самолета Мустанг П-51, 74-годишният Джими Лиуорд - опитен участник в подобни спектакли, който вероятно не е успял да овладее машината.
Първоначално бе съобщено, че пилотът е на 80 години.

Самолетът му изведнъж се завъртял надясно, излязъл от контрол, забил се вертикално в земята близо до главната трибуна и се разпаднал от удара. Малко преди катастрофата пилотът е подал сигнал за аварийна ситуация.

Няколко свидетели го нарекоха „герой”, тъй като според тях в последния момент той е извършил маневра, за да отклони самолета от претъпкани зрителски трибуни, и се разбил в близост до тях, предаде Си Ен Ен, цитирана от "Фокус". Един от зрителите заяви, че пилотът в последните секунди е извършил маневрата, след като е видял зрителите и според него е спасил около "200 или 300 други души”.

Организаторите на шоуто го прекратиха, докато не бъдат изяснени причините. По думите на президента на авиошоуто Майкъл Хотън най-вероятната причина за катастрофата е техническа неизправност на самолета. Следствието бе поето от експерти на Националното управление по безопасност на транспорта на САЩ.

Пилотът Джими Лиуорд от Флорида е бил известен пилот-състезател, участвал е в над 120 въздушни "ралита", занимавал се е с въздушна акробатика, снимал се е в киното. На сайта си той е качил през юни видео, в което казва, че екипът му е намалил с около три метра дължината на стария самолет и е направил други модификации, за да може да развива по-голяма скорост - до 800 километра в час.

На авиационните състезания в Рино се представят някои от най-бързите състезателни самолети в света, летящи със шеметна скорост около пилони, на около 24 километра от града, пише „Лос Анжелис Таймс”, цитиран от "Фокус". Опасността за пилотите е очевидна, като 19 от летците са загивали в състезанията от 1964 г. насам. Инцидентът в петък обаче е първият, при който са пострадали и загинали зрители.

Едноместните изтребители "Мустанг П-51" са били използвани активно от ВВС на САЩ по време на Втората световна война и във войната в Корея като защитен ескорт на стратегически бомбардировачи. В края на 40-те години на миналия век този тип изтребители са били на въоръжение в 20 страни по света. Производителят на "Мустанг" е произвел общо 17666 изтребителя от този тип.