Въпреки че някои републиканци не гласуваха за него, Бейнър победи лидерката на демократите Нанси Пелоси с 220 на 192 гласа в първия ден от заседанието на новия състав на долната камара на Конгреса, в която републиканците имат мнозинство.

Бейнър бе критикуван от съпартийци след споразумението с правителството на Обама за приемането на закон за избягване на "фискалната скала" - автоматичното въвеждане на данъчни повишения и съкращения на държавни разходи.
Той бе критикуван и от републиканци от североизточната част на САЩ, че е отложил гласуване за помощ за засегнати от супербурята Санди райони.
Бейнър ги увери, че гласуването по този финансов пакет ще се състои до средата на месеца.

113-ият Конгрес на САЩ, който започна работа от днес, никога не е имал толкова жени в цялата си история, отбелязва Франс прес. Със 101 места от общо 535 в двете камари на Конгреса, или 19 процента, жените са със седем повече в сравнение с предишния състав на законодателния орган на САЩ. Броят им нараства с всеки от последните избори, с исторически скок през 1992 г., когато Бил Клинтън бе избран за президент.

В Сената има 20 жени от 100 души, сред които 16 сенаторки от Демократическата партия.
Това са три сенаторки повече от преди. Демократите имат мнозинство в горната камара на Конгреса с 55 места от 100. В Камарата на представителите жените са 81 от общо 435 души.