Министрите разговаряха с шефове от Гугъл, Фейсбук, Туитър и Майкрософт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не става въпрос да се блокира интернет. Не това беше целта на срещата", заяви тази сутрин еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Представителите на интернет компаниите обясниха на министрите каква е политиката им за контрол на съдържанието.

"Не беше взето никакво решение. Има неотложна необходимост, но не трябва да се прибързва със закони и решения, които не са добре обмислени", предупреди еврокомисарят.

Джихадистките организации използват социалните мрежи и интернет платформи за разпространяване на снимки и видеозаписи от акциите си и за набиране на бойци и последователи.

"Това са мощни средства за радикализация", каза италианският вътрешен министър Анджелино Алфано.

Видеозаписите, показващи обезглавяването на заложници са средство за пропаганда, както и за оказване на натиск върху западните лидери, участващи в борбата срещу джихадистите, обясняват висши европейски представители.

За една година броят на европейците, вербувани да се бият в Сирия и Ирак, е нараснал от няколкостотин на близо 3000, сочат най-новите данни на координатора на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Керхов.

Интернет дава възможност за установяване на местонахождението им. Много семейства са научили, че децата им или други близки са отишли да се бият в Сирия от посланията им във Фейсбук или Туитър, отбелязва АФП.