Рейтингът на 64-годишния Наото Кан се срина под 20 на сто поради недоволството на японците от начина, по който се справяше с ядрената криза от аварията в АЕЦ Фукушима вследствие на мощното земетресение и цунами на 11 март.

Кан обеща да се оттегли, след като парламентът приеме два закона - за емитиране на държавни облигации за покриване на бюджетния дефицит и за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Депутатите одобриха тази сутрин законите, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се управляващата Демократическа партия да избере в понеделник новия си лидер, който според японската политическа традиция ще е и новият премиер. Гласуването в долната камара ще бъде във вторник. Така Япония ще има своя шести премиер в разстояние на пет години.

Смята се, че с най-големи шансове да заеме партийния и премиерския пост е бившият външен министър Сейджи Маехара от консервативното крило на ЯДП, известен с твърдия курс към Китай и Северна Корея.
Ако бъде избран, 49-годишният Маехара ще стане най-младият премиер на Япония след Втората световна война.

Досега местният печат сочеше за фаворит финансовия министър Йошихико Нода. Сред другите претенденти за премиерския пост са министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано и бившият министър на транспорта Сумио Мабучи.