Арестуваният през юли 2016 г. Уахид Борш е инженер, работещ за Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Той ще излезе от затвора на 12 януари поради системата за намаляване на присъдата, съобщи адвокатът му Леа Цемел, цитирана от Франс прес и БТА.

Арестът му предизвика голям шум, а израелските власти посочиха подозренията срещу Борш като доказателство, че Хамас системно отклонява международна хуманитарна помощ.

Днес палестинецът е бил признат за виновен по обвинения в "неволно оказване на помощ на незаконна организация". След ареста си 38-годишният жител на Газа се е съгласил да пледира виновен.

Освен седемте месеца затвор съдът е постановил и пробация от 8 месеца, съобщи израелското министерство на правосъдието.

Две трети от двата милиона жители на ивицата Газа получават чуждестранна помощ, чиято доставка зависи както от Израел, така и от Хамас. Ислямисткото движение управлява крайбрежния анклав, подложен на сухопътна, морска и въздушна блокада от Израел.

Всички хора и стоки, които преминават границите на ивицата Газа, се подлагат на строг контрол.

Първоначално Уахид Борш беше обвинен, че е позволил камионите, пренасящи строителни материали за целите на ПРООН, да ги изсипват на строежа на кей, който ще обслужва морската дейност на Хамас.

В крайна сметка той е бил признат за виновен само за това, че не е взел достатъчни мерки, за да гарантира, че дейността му няма да обслужва ислямисткото движение, обясни адвокат Цемел.

В свое изявление ПРООН окачестви присъдата като доказателство, че не е допуснала нарушения.