Конституционният съд в Тайван декриминализира прелюбодейството, след като отмени днес закон, който според активисти дискриминира жените, предаде Ройтерс и БТА.

Демократично управляваният остров става третото място в Азия, където е снета забраната за брачна изневяра след Южна Корея през 2015 г. и Индия през 2018 г. Отмененият тайвански закон предвиждаше до една година затвор за секс с лице, състоящо в брак, или за извънбрачна сексуална връзка.

"Законът за прелюбодейството дава ограничена помощ за поддържането на брачните отношения. Намесата на държавната власт в браковете на хората всъщност оказва отрицателно въздействия върху брака", каза генералният секретар на министерството на правосъдието Лин Хуейхуан, докато четеше решението на съда.

Той добави, че законът за прелюбодейството е бил нарушение на сексуалната автономия на личността, а също "сериозно накърняване на личното пространство".

Тази реформа в Тайван бе предшествана от легализирането на еднополовите бракове миналата година. Настоящият тайвански президент Цай Ингвен бе включила в кампанията си преди изборите през 2016 г. обещанието за равенство в браковете, припомня Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че прелюбодейството се смята за престъпление на много места по света, включително и в някои американски щати.