Бивш севернокорейски дипломат, избягал в Южна Корея, прикани днес своя колега, който изчезна в Италия, да последва примера му и да отиде в Сеул, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

44-годишният Джо Сон-гил, който до неотдавна бе и.д. посланик на Северна Корея в Италия, изчезна заедно със съпругата си, след като двамата излезли от посолството, без да се обадят на никого в началото на ноември. Италианският вестник "Република" съобщава, че Джо е поискал убежище в Съединените щати и е под закрилата на италианското разузнаване.

Държавният департамент на САЩ и американското посолство в Сеул не са отговорили на въпросите на Ройтерс във връзка с изчезналия дипломат.

В отворено писмо Тхе Йон-хо, бивш заместник на севернокорейския посланик във Великобритания, който е избягал през 2016 година в Сеул, призова Джо Сон-гил да последва примера му.

"Бягството в Южна Корея е задължение, а не избор на севернокорейските дипломати, които работят за обединението (на двете корейски държави", пише Тхе. "Ако дойдете в Южна Корея, ще настъпи по-скоро денят, в който нашите страдащи колеги и севернокорейските граждани ще бъдат освободени от робството".

Тхе и Джо са следвали и работили заедно преди бягството на Тхе в Сеул.

Северна Корея има дипломатически отношения с 26 европейски страни от 2013 г. Пхенян изисква от дипломатите си, заминаващи в чужбина, да оставят поне едно от децата си в Северна Корея, но за някои от най-верните на режима дипломати се правят изключения, отбелязва Ройтерс.