"Ли Къцян ще започне своята обиколка от Германия, където заедно с канцлера Ангела Меркел ще председателстват третия кръг на китайско-германските правителствени консултации", заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Ван Чао, цитиран от ТАСС и БТА.

"След визитата се очаква подписването на около 20 междуправителствени споразумения и договори в сферата на промишлеността, енергетиката, образованието, селското стопанство, медицината, авиацията и космонавтиката, а също така и на екологията", отбеляза Ван.

Пред журналистите друг заместник-министър на външните работи, Чън Гоупин, заяви, че Ли ще бъде в Русия от 12 до 14 октомври. По думите му по време на посещението се планира да бъдат подписани около 50 междуправителствени, междуведомствени и корпоративни документа, отнасящи се до различни аспекти на практическото взаимодействие.

Чън отбеляза, че това ще е първото посещение на Ли в Москва като премиер. Дипломатът подчерта, че в хода на визитата китайският премиер ще отдели особено внимание на сътрудничеството с Русия в областта на енергетиката и в тази връзка определи като важно партньорството между двете страни по газовото направление

На 1 септември руският президент Владимир Путин откри строителството на газопровод, чрез който Русия ще изнася за първи път газ за Китай. 

В Италия Ли ще участва в церемония по подписването на 20 споразумения в областта на финансите, авиацията, енергетиката, стандартите за качество и културата.

Той ще посети и щабквартирата на Програмата на ООН по прехрана и земеделие в Рим, а след това, от 16 до 17 октомври ще бъде в Милано, където ще участва в Десетата среща "Азия-Европа".

Ван изрази надежда, че в рамките на форума Азия и Европа ще укрепят сътрудничеството и ще постигнат споразумение за решаването на важни проблеми като разпространението на тероризма и заразните болести, а също и климатичните промени.