Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили мерките спрямо администрацията на Иракски Кюрдистан във връзка с референдума за независимост на автономната област.

Ние вече предприехме определени стъпки по отношение на Иракски Кюрдистан, но в скоро време ще бъдат предприети допълнителни мерки, каза Ердоган.

Иран и Турция няма да позволят нарушаване на териториалната цялост на Ирак и Сирия, заяви от своя страна иранският президент Хасан Рохани след преговори в Техеран с турския си колега Ердоган.

Ние потвърждаваме териториалното единство на Сирия и Ирак, няма да позволим разделение на региона. Трябва да се стремим към още по-голяма координация, за да се справим със случващото се в Иракски Кюрдистан, подчерта Рохани, цитиран от "Скай нюз - Арабия" и БТА. Той изтъкна, че Турция и Иран всячески ще противостоят на дезинтеграция в Ирак и Сирия.

Иранският президент заяви отново, че състоялият се референдум за независимост в Иракски Кюрдистан, е грешка. Той го определи като "чуждестранен заговор с цел да се посее етно-религиозен разкол в Ирак". Ние се стремим към установяване на сигурност и стабилност в Близкия изток, заяви Рохани.

След срещата на двамата лидери, Турция и Иран се споразумяха да задълбочат сътрудничеството в банковия сектор и да преминат на взаимни разплащания в национални валути.

"Ние взехме важни решения за още по-интензивно развитие на нашите икономически отношения, за укрепване на сътрудничеството в банковия сектор. Ние постановихме да се премине към взаимни разплащания в национални валути", каза Рохани на съвместна пресконференция в Техеран с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Рохани добави, че три гранични пункта между Турция и Иран ще работят на 24-часов режим за облекчаване на търговията. Иранският президент каза още, че Турция е готова да купува още повече ирански петрол и газ, а Иран от своя страна е поискал Турция да направи допълнителни инвестиции в този сектор.