Хиляди унгарци се включиха в ежегодния гей парад в Будапеща, за да изразят подкрепа за ЛГБТ общността и да протестират срещу влезлия неотдавна в сила закон, който ограничава преподаването на теми, свързани с хомосексуалността в училищата, предаде Ройтерс.

Унгария неотдавна прие закон, който ограничава достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение.

Снимка: БТА/АР

Участниците в шествието преминаха по улиците в центъра на унгарската столица. Те споделиха, че новият закон разделя страната и припомниха, че вече е 21-и век и хората трябва да могат да живеят свободно.

Според партията на премиера Виктор Орбан новият закон цели да защити децата, а не взима на прицел хомосексуалистите. Според участниците в парада днес обаче вместо да защитава малцинствата, правителството използва законите, за да превърне хората от ЛГБТ общността в Унгария в парии в собствената им страна.

Догодина в Унгария ще има избори. Виктор Орбан дължи някои от изборните си успехи на твърдата си политика по въпроса за миграцията. Но сега когато темата вече не е толкова актуална, той се фокусира върху въпроси, свързани със сексуалността и половата идентичност. Според участници в гей парада днес новият закон е средство от предизборната кампания на управляващите.

Снимка: БТА/АР

Допитване миналия месец на агенция Ипсос показа, че 46 процента от унгарците подкрепят еднополовите бракове. Над 40 посолства и чужди културни институции в Унгария публикуваха изявление в подкрепа на гей парада днес и казаха, че насърчават всякакви стъпки във всяка страна за гарантиране на равнопоставеността и достойнството на всички човешки същества, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Новият унгарски закон вече беше разкритикуван от Брюксел и от редица европейски лидери. ЕК предприе юридически стъпки срещу правителството на Орбан заради него, като го определи като дискриминаторен закон, който противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода.

Снимка: БТА/АР

Унгария не иска да приеме пари от специалния фонд на ЕС, който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ДПА. Това унгарско решение се съдържа в постановление, публикувано в държавния вестник на страната късно снощи.

 

Според Унгария ЕК бави одобрението на унгарския план, заради "отхвърлянето й по политически причини на национален закон за защита на децата". Унгария ще приеме само споразумение, в което ЕК не налага като условие на страната нещо, което не налага на другите страни членки, се казва в унгарското решение, публикувано в държавния вестник.

Други страни също очакват одобрението от ЕК на техните национални планове. ЕК не е обвързвала одобрението на плана на Унгария с унгарския закон, припомня ДПА.

Ако планът бъде одобрен, Унгария ще получи около 7,2 милиарда евро европейски средства за възстановяване от пандемията.