При експлозията няма убити и ранени, нанесени за незначителни материални щети, предаде БТА.

Устройство е експлодирало около 20:00 часа българско време на централния площад в Атина Синтагама в кош за отпадъци. Взривът е бил предшестван от телефонно обаждане в редакцията на вестник "Елефтеротипия" с предупреждение за предстоящия инцидент.

Полицията веднага е евакуирала района, където минувачи обичайно минават наблизо до Паметника на незнайния войн, охраняван от президентската гвардия. Есплозията е станала 15 минути след обаждането на  анонимния глас, който  предупредил, че в кошче за боклук близо до паметника е поставено взривно устройство. 

Никой не е поел отговорност за инцидента. В Гърция действат няколко леви и анархистични групировки, които организират нападения срещу банки и властови учреждения. Към момента няма данни някоя организация да е поела отговорност за инцидента.

Парламентарният говорител на ПАСОК Христос Папуцис, който в момента на взрива се е намирал в парламента, заяви: „Някои са решили да си играят с демокрацията”, предаде "Фокус".

Според АФП зарядът от политическа символика в експлозията толкова близо до зданието на гръцкия парламент е много по-голям от взривеното количество експлозив. Затова разследването е поверено на службите за борба с тероризма.

Рейтингови агенции предупредиха, че ще понижат нивото на кредитно доверие към страната за пореден път в случай, че има социални бунтове или ако правителството не съумее да убеди страната да приеме програмата му за съкращения. Посланието на бомбаджиите не би могло да е по-ясно – особено във време, когато парламентът заседава – те казват по този начин, че могат да ударят безнаказано една от най-силно охраняваните сгради в страната.

Експлозиите в Гърция зачестиха след 6 декември 2008 г., когато полицията застреля младеж в Атина. Полицията приписва инцидентите на леви екстремисти или на анархисти. Досега при нападенията, които чиято мишена обикновено са офиси на големи компании и банки, на политици или на държавни институции, няма човешки жертви.