Еврокомисарят Пиер Московиси определи италианското правителство като евроскептично и ксенофобско и обвини Рим, че опитва да се откаже от европейските си задължения, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Италианците също направиха избор в полза на категорично евроскептично и ксенофобско правителство, което опитва да се измъкне от европейските си задължения по миграционните и бюджетните въпроси", заяви той на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Московиси вече е определял Италия като проблем на еврозоната и миналата седмица заяви, че изработеният от италианското правителство проектобюджет изглежда "извън рамките на нашите правила, които важат за всички". Този бюджет предвижда дефицит от 2,4 на сто за следващите 3 години, а не 1,6 на сто за 2019 г., както се очакваше преди.

Новото изказване на еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси е част от размяната на реплики между Рим и Брюксел в последните дни. Предишният ден италианският вицепремиер Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига, нападна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, заявявайки, че говори само "с трезви лица, които не правят сравнения, които не отговарят на положението им".

В понеделник Юнкер сравни Италия с Гърция, като каза, че не би искал, след като съюзът се е справил с трудната гръцка криза, да се озове в "нова гръцка криза, този път в Италия".