Европейският съюз включи иранска разузнавателна служба в списъка си с терористични организации.

Иранската организация, срещу която Европейският съюз взе днес решение да въведе санкции, е Дирекцията за вътрешна сигурност на иранското разузнаване, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на датското външно министерство.

Дирекцията е включена в списъка на ЕС с терористични организации.

В този списък не са били включвани разузнавателни служби на нито една страна. Сигналът, който изпращаме на Иран, е изключително ясен. Решението бе взето, след като бяха осуетени планове за терористични нападения във Франция и незаконни действия на иранското разузнаване на територията на Дания и други европейски държави, заяви датският външен министър Андерс Самуелсен.

Европейски източник потвърди пред Франс прес, че освен на Дирекцията за вътрешна сигурност, санкции са наложени и на двама ирански граждани. Дания съобщи, че единият от тях е ръководителят на дирекцията Сайед Хашеми Могадам, предаде БТА.

Датската полиция обвини през октомври Техеран, че планира да извърши в Дания нападения срещу ирански имигранти, членуващи в забранената от иранските власти опозиционна организация Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз. Във връзка с това обвинение Копенхаген положи усилия да се сдобие с подкрепата на европейските си партньори с цел въвеждането на общи санкции срещу Иран.