Европейската агенция за лекарствата е поискала допълнителна информация за ваксината, разработена от Оксфордския университет и британо-шведската компания "Астра Зенека", предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на европейския регулатор.

Агенцията сега прави обзор на данните, събирани в рамките на поетапни експертизи на ваксината. Последният пакет от такива данни, касаещи клиничните изпитания с ваксината, е бил получен в агенцията на 21 декември. От разработчиците е била поискана и допълнителна научна информация, свързана с качеството, безопасността и ефективността на ваксината, необходима за издаване на временно регистрационно удостоверение. Освен това агенция очаква и допълнителна информация за продължаващите клинични изпитания в течение на първото тримесечие на идната година.

Великобритания разреши използването на дадената ваксина в страната. Според европейския регулатор обаче това разрешение не е свързано с издаването на временна регистрация за ваксината в ЕС, защото първо регулаторът трябва да се увери, че препаратът отговаря на най-високите европейски стандарти за качество, ефективност и безопасност.

Европейският регулатор вече одобри използването на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" и първите ваксинации бяха направени този уикенд в редица страни членки.

Същевременно днес Аржентина също одобри използването на ваксината на Оксфорд и Астра Зенека на територията на страната, предадоха световните агенции. Разрешението бе издадено от Националното управление за лекарствата.

САЩ пък залагат на одобрение на ваксината през април, предадоха световните агенции, като цитираха Монсеф Слауи, главен съветник на американската програма за ваксинации срещу коронавируса.

Той каза, че британският регулатор, издал разрешение за ползване на ваксината в Обединеното кралство, е една талантлива, обосноваваща се на науката институция и нейното решение не поражда въпроси. Но регламентите в САЩ са различни и клиничните изпитания и оценките не позволяват одобряване на ваксината преди началото на април, каза Слауи. Той изтъкна необходимостта да се докаже ефективността на продукта при възрастните хора.

Жертвите на Covid-19 в Италия са значително повече

Броят на починалите от Covid-19 в Италия вероятно е значително по-голям, отколкото се съобщава, заяви днес в анализ Националният статистически институт (ИСТАТ), посочвайки хиляди смъртни случаи, които официално не се приписват на коронавируса, предаде Ройтерс.

Във втория си доклад за влиянието на епидемията върху смъртността в Италия ИСТАТ заяви, че от февруари до края на ноември е имало с почти 84 000 повече смъртни случая, отколкото е бил средният брой през предишните пет години.

Здравното министерство и службата за гражданска защита официално са регистрирали 57 647 от тези "прекомерни смъртни случаи" - или 69 процента - като причинени от коронавируса.

След завършването на проучването Италия е продължила да отчита стотици починали от КОВИД-19 на ден. По официални данни към днешна дата техният брой е достигнал над 73 600, което нарежда Италия на първо място в Европа по този показател и на пето в света.

В доклада на ИСТАТ, изготвен заедно с Националния институт по здравеопазване, се казва, че не е възможно да се направи заключение, че прекомерната смъртност се дължи на коронавирус, поради методологически въпроси и трудности при определянето на точната причина за смъртта.

Според проучването обаче времевата тенденция на прекомерната смъртност тясно следва пътя на пандемията.

През пролетта се е наблюдавало рязко увеличение на смъртните случаи в северните италиански области, последвано от затихване през лятото, когато като цяло смъртността се е върнала към обичайното ниво, а от октомври е имало ново ускорено нарастване по време на т.нар. втора вълна на заразявания с коронавирус.

През тази втора вълна както официално отчетеният брой починали от Covid-19, така и цялостният брой прекомерни смъртни случаи са били по-равномерно разпределени на територията на Италия, макар все пак да са били по-силно изразени на север.