Хиляди хора демонстрираха тази вечер в центъра на Атина по повод 46-ата годишнина от студентските бунтове през 1973 г., предадоха информационните агенции.

Снимка: БТА

Около 5000 полицаи, дронове, хеликоптер и водни оръдия бяха ангажирани за охрана на тазгодишната проява. Шествието с червени знамена и транспаранти с лозунги за демокрация и против фашизма стигна до сградата на американското посолство. Демонстрантите изразиха недоволството си от подкрепата на Вашингтон за военната хунта (1967-1974). Пред посолството те изпяха гръцкия химн, след което се разотидоха.

Снимка: БТА

Тази година начело на групата представители на главната опозиционна партия СИРИЗА, участващи в шествието, бе и бившият премиер Алексис Ципрас.

Снимка: БТА

Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.

Снимка: БТА